Garam Bukit Atasi Masalah Sukar Tidur (Insomnia)

Cara Merawat Gastrik Angin dan GERD guna garam hitam
Kenali Panduan Ternak Rusa
Cara Merawat Gastrik Angin dan GERD guna garam hitam
Kenali Panduan Ternak Rusa
Show all

Garam Bukit Atasi Masalah Sukar Tidur (Insomnia)

Apakah itu insomnia?

Insomnia adalah gangguan tidur biasa, yang menjadi punca susah tidur malam dengan nyenyak atau bangun terlalu awal serta tidak dapat tidur semula.

Anda juga mungkin akan rasa sangat letih dan lesu ketika bangun tidur. Ia bukan sahaja boleh mengurangkan tahap tenaga dan mood anda, bahkan kesihatan, prestasi kerja dan kualiti hidup.

Selalunya, ramai orang dewasa mengalami insomnia jangka pendek (akut), yang berlangsung selama beberapa hari atau minggu. Ia biasanya berpunca daripada tekanan atau kejadian traumatik.

Namun, sesetengah orang mengalami insomnia jangka panjang (kronik) yang berlangsung selama sebulan atau lebih.

Punca susah tidur malam ini boleh terjadi dengan sendirinya, ataupun hanya salah satu gejala yang muncul akibat masalah kesihatan lain.

Jumlah tidur yang diperlukan

Setiap orang memerlukan jumlah tidur yang berbeza. Secara puratanya, ini berapa jumlah tidur yang diperlukan anda:

 • Dewasa: 7 hingga 9 jam
 • Kanak-kanak: 9 hingga 13 jam
 • Kanak-kanak kecil dan bayi: 12 hingga 17 jam

Kelaziman punca susah tidur malam

Kajian yang melibatkan 1 juta responden di Amerika Syarikat mendedahkan 21% daripada jumlah responden mempunyai masalah susah tidur.

Selain itu, ia juga mempengaruhi wanita lebih daripada lelaki, dan keadaan ini akan menjadi lebih teruk dengan peningkatan umur.

Tanda dan gejala insomnia

Walaupun insomnia sering dikaitkan dengan punca susah tidur malam, namun terdapat simptom lain yang umum terjadi, termasuklah:

 • Kesukaran untuk memulai tidur pada waktu malam
 • Sering terbangun di tengah malam
 • Bangun terlalu awal di waktu pagi
 • Berasa lesu walaupun selepas tidur malam
 • Keletihan atau mengantuk pada waktu siang
 • Kerengsaan, kemurungan atau kegelisahan
 • Kesukaran menumpukan perhatian, sukar untuk memberi tumpuan terhadap tugas dan sukar untuk mengingati sesuatu
 • Kesalahan atau kemalangan yang semakin meningkat
 • Kebimbangan mengenai tidur yang berterusan

Sekiranya keadaan susah tidur mengganggu kehidupan harian anda pada waktu siang, sila berjumpa dengan doktor untuk mengenal pasti punca masalah dan cara mengatasinya.

Garam Himalaya telah mendapat banyak perhatian untuk potensi manfaat kesihatannya, termasuk dakwaan bahawa ia boleh meningkatkan kualiti tidur dan juga mencegah atau menyembuhkan insomnia. Walaupun bukti saintifik yang menyokong dakwaan ini terhad, terdapat beberapa sebab mengapa garam Himalaya boleh menjadi tambahan yang berbaloi kepada rutin tidur anda.

 

Lampu Malam Semulajadi
Lampu garam Himalaya, dicipta daripada ketulan besar kristal garam Himalaya merah jambu, memancarkan cahaya lembut, hangat dan ambien apabila dinyalakan. Pencahayaan lembut ini boleh mewujudkan suasana yang menenangkan dan santai di dalam bilik tidur anda, yang kondusif untuk tidur yang lebih lena. Pencahayaan lembut jauh lebih mesra tidur daripada lampu terang yang keras dan terang daripada mentol lampu atau skrin tradisional, membantu menyediakan badan anda untuk berehat. Lampu garam juga membantu mentabilkan hormon serotonin yang mempungaruhi tidur.

Kualiti Udara dan Pengurangan Alergen
Salah satu faedah utama lampu garam Himalaya yang digembar-gemburkan ialah keupayaannya untuk membersihkan udara dengan menarik dan memerangkap kelembapan, bahan pencemar dan alergen seperti habuk dan acuan. Kualiti udara yang lebih baik boleh meningkatkan pernafasan anda dan meminimumkan alahan atau ketidakselesaan pada waktu malam, yang sebaliknya boleh mengganggu tidur anda.

Ion Negatif dan Peningkatan Mood
Lampu garam Himalaya dipercayai membebaskan ion negatif apabila dipanaskan oleh mentol lampunya. Ion negatif ini telah dikaitkan dengan peningkatan mood dan kesejahteraan keseluruhan. Walaupun bukti saintifik yang mengaitkan ion negatif daripada lampu garam secara terus kepada peningkatan tidur adalah terhad, minda yang santai dan bebas tekanan sudah pasti boleh menggalakkan tidur yang lebih baik.

“Masukan Garam Bukit SERI AISHAH ke dalam Rutin Tidur Anda”

Garam Bukit SERI AISHAh sebagai rawatan sukar tidur (insomnia):

1.Letakkan lampu garam Himalaya di dalam bilik tidur: Letakkannya di atas meja malam atau kawasan di mana anda boleh menikmati cahaya lembutnya sebelum tidur.

2. Amalkan Mandian Garam Bukit SERI AISHAH: Menambahkan garam Himalaya pada mandian suam boleh membantu badan berehat dan berehat sebelum tidur serta membuatkan tidur lebih lena.

3.Lalukan rutin yang  menggalakkan tidur : Ingat bahawa lampu garam bukit adalah bantuan untuk bantu tidur lebih lena. Pada msa yang sama, atur jadual tidur yang konsisten, cipta persekitaran tidur yang selesa, dan ikuti amalan kebersihan tidur yang baik.

4.Elakkan perkara yang menggangu kualiti tidur: Elakan melihat telefon bimbit 2 jam sebelum tidur atau mana-mana gajet. Berhenti makan 2 jam sebelum tidur.

 

Dapatkan Lampu Garam Bukit sebagai alternatif untuk membantu tidur lebih lena elak insomnia.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *