Adakah Garam mempunyai Kalori?

Apa itu Terapi Holistik dan Penggunaan Garam ketika Terapi
Bahaya Dehidrasi, Atasi dengan Minum Air Garam Bukit
Apa itu Terapi Holistik dan Penggunaan Garam ketika Terapi
Bahaya Dehidrasi, Atasi dengan Minum Air Garam Bukit

Garam Himalaya telah mendapat populariti sejak beberapa tahun kebelakangan ini kerana warna merah jambu yang unik, kandungan mineral asli dan manfaat kesihatan yang dirasakan. Seperti mana-mana jenis garam, terdapat soalan mengenai kandungan kalorinya. Dalam artikel ini, kita akan meneroka topik dan menjelaskan sama ada garam Himalaya mengandungi kalori atau tidak.

Memahami Garam Himalaya:

Garam Himalaya ialah sejenis garam batu yang dilombong dari Lombong Garam Khewra di Pakistan, terletak di kaki bukit Himalaya. Ia dipercayai telah terbentuk berjuta-juta tahun dahulu apabila badan air purba menyejat, meninggalkan deposit garam yang kaya dengan mineral. Warna merah jambu khas garam Himalaya dikaitkan dengan kehadiran mineral surih, seperti besi, magnesium, kalium, dan kalsium.

Kandungan Kalori:
Mengenai kandungan kalori, garam Himalaya hampir bebas kalori. Komponen utama garam Himalaya, seperti mana-mana jenis garam lain, adalah natrium klorida. Natrium klorida sendiri tidak memberikan sebarang nilai kalori yang ketara. Sebenarnya, garam biasanya dimakan dalam kuantiti yang sedikit sehingga sumbangan kalorinya kepada hidangan atau resipi boleh diabaikan.

Peranan Garam dalam Diet Kita:
Walaupun garam Himalaya tidak menambah kalori yang ketara kepada diet kita, ia memainkan peranan penting dalam kesihatan dan kesejahteraan keseluruhan kita. Garam adalah mineral penting yang diperlukan oleh badan kita untuk berfungsi dengan baik. Ia membantu mengawal keseimbangan cecair, mengekalkan fungsi saraf dan otot yang betul, dan menyokong pelbagai proses fisiologi.

Pengambilan garam dan natrium:
Perlu dinyatakan bahawa pengambilan garam yang berlebihan boleh menyumbang kepada masalah kesihatan, terutamanya yang berkaitan dengan tekanan darah. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengesyorkan mengehadkan pengambilan natrium harian kepada kurang daripada 5,000 mg (5 gram), yang bersamaan dengan kira-kira satu sudu teh garam. Pengambilan natrium yang berlebihan boleh menyebabkan pengekalan cecair, peningkatan tekanan darah, dan peningkatan risiko penyakit kardiovaskular.

garam bukit seri aishah himalaya natural pink merah putih kristal hitam hunza kasar halus masak masakan mandi mandian rendam rendaman kaki spa oem borong aroma lampu bantal scrub kulit kepala rawatan islam minum air muka kusam ruqyah khasiat sihat khasiat kebaikan kala namak spray mineral beriodin iodin non-iodin energy water himalayan salt agent seasoning distributor halagel faiza CED saji Epsom

Keseimbangan dan Kesederhanaan:
Walaupun garam Himalaya boleh menjadi tambahan berperisa pada makanan anda, adalah penting untuk mengamalkan kesederhanaan dan mengekalkan diet seimbang secara keseluruhan. Dengan memberi tumpuan kepada diet yang pelbagai dan padat nutrien, anda boleh memastikan anda memperoleh mineral dan nutrien yang diperlukan daripada pelbagai sumber.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *