Cara Detox Badan dan Resepi Air Detox

makan makanan sihat dari rumah
Minggu Kesedaran Garam Sedunia 2021
12 cara elakkan makanan cepat basi
12 Cara Elakkan Makanan Cepat Basi
makan makanan sihat dari rumah
Minggu Kesedaran Garam Sedunia 2021
12 cara elakkan makanan cepat basi
12 Cara Elakkan Makanan Cepat Basi
Show all

Cara Detox Badan dan Resepi Air Detox

         

#detoxmudah HADIAH buat TERSAYANG

Cara mudah untuk kita detok tubuh badan kita smbil bekerja dengan duduk di kerusi dan letakkan kaki di foot detoxer garam himalaya.
Foot detoxer ini sangat sesuai dihadiahkan kepada ibu bapa dan pasangan. Sangat selesa dan menenangkan bila digunakan.
Dropship kami Kak Mas, asalnya beli foot detoxer untuknya sendiri, lepas mak ayahnya cuba terus berkenan dan beli lagi satu.

Pendetoks Organik adalah tempat paling ideal untuk merehatkan kaki dan tangan. Diperbuat dari 100% Garam Bukit Himalaya dan digunakan dengan pelbagai cara. Merehatkan kaki dan tangan adalah salah satu fungsi pendetoks organik, menariknya ia juga boleh dijadikan sebagai Lampu Garam Bukit. Apabila pendetoks organik ini dinyalakan, ia mengeluarkan cahaya yang mengeluarkan ion neagatif melalui garam dan kehangatan yang amat selesa sebagai pendetoks kaki dan tangan. Selepas menggunakan pendetoks garam Himalaya, badan akan merasa lebih bertenaga dan tenang.

Khasiat menggunakan organik detoxer

 1. Membantu mengurangkan sakit kepala dan migrain
 2. Membantu lancarkan peredaran darah
 3. Membantu mengeluarkan toksin dalam tubuh badan
 4. Membantu melegakan sakit sendi, otot dan lenguh-lenguh
 5. Bertindak sebagai Lampu Garam Bukit yang mempunyai pelbagai khasiat
 6. Membantu memberi ketenangan dan keselesaan untuk tubuh badan
 7. Mendapatkan kulit yang lebih bersih dan cantik
 8. Menguatkan sistem imun badan
 9. Membantu mengurangkan insomnia, tekanan dan keletihan
 10. Membebaskan ion negatif dan mengurangkan radiasi elektromagnetik
 11. Memulihkan mood dan menenangkan emosi

Tak dapat keluar rumah balik kampung dan bercuti hidup udara segar. Rumah rasa tak segar, rindu nak balik kg.
Lampu garam bukit membantu mendapatkan udara segar sebab ianya mengeluarkan ion negatif baik untuk pembersihan udara.

Selain itu, kita juga boleh amalkan minuman air detox guna bahan sedia ada dan mudah sahaja! kos pun rendah.

Secara saintifik, air tunggal adalah air garam padat elektrolit. Elektrolit adalah penting untuk kehidupan dan mereka membawa caj yang mengion apabila dibubarkan di dalam air. Apabila air dan garam dicampur bersama-sama, ion negatif molekul air bergabung dengan ion positif garam dan sebaliknya. Dengan cara ini mereka dikenakan elektrik dan oleh itu, mineral dalam minuman ini dapat diserap dengan mudah oleh tubuh. Ini membantu dalam mengekalkan keseimbangan cecair dalam badan anda dengan menghantar isyarat membentuk satu sel yang lain dan dengan itu, membantu buah pinggang dalam menghapuskan sisa dan toksin.
Menurut pakar pemakanan yang berpangkalan di Bangalore Dr. Anju Sood, “Ia mencetuskan proses osmosis dalam badan, menyediakan mineral penting dan mengekalkan kepekatan garam anda.” Dia juga memberi amaran kepada kami, “Saya tidak akan mengesyorkannya kepada seseorang yang mempunyai ketidakseimbangan garam, mineral dan vitamin, atau seseorang yang hipertensi.”
Secara saintifik, air tunggal (sole water) adalah air garam padat elektrolit.

Pakar pemakanan Dr. Simran Saini dari Delhi memberitahu kami, “Airtunggal memberikan keseimbangan elektrolit dalam badan. Menurut Ayurveda, ia dipercayai memberikan tenaga positif kepada badan anda dan dikenali untuk meningkatkan peredaran darah.”

cara membuat air minum garam bukit

Manfaat lagi minum air garam himalaya (air tunggal/ sole water)

1. Memelihara badan terhidrat: Air tunggal mengandungi elektrolit yang diperlukan yang memberikan mineral yang diperlukan untuk berfungsi dan juga menjaga tahap tenaga anda. Minum air biasa adalah baik untuk menghilangkan toksin tetapi dalam proses ia juga boleh mencairkan dan menghilangkan beberapa mineral penting. Air tunggal membantu menghidratkan badan anda dan menambah mineral yang mungkin hilang.

2. Disediakan vitamin dan mineral: Vitamin dan mineral adalah blok bangunan badan kita. Mereka mempunyai pelbagai peranan untuk bermain di dalam badan seperti memperbaiki tisu, penyembuhan luka, meningkatkan sistem imun dan menguatkan tulang. Garam Himalaya kaya dengan 84 surih mineral dan mempunyainya dalam bentuk air tunggal menjadikan penyerapan mineral ini lebih mudah oleh tubuh.

3. Kulit yang lebih sihat: Mineral yang terdapat di garam Himalaya membantu kita melawan banyak masalah kulit. Sebagai contoh, seng membantu pembaikan tisu dan mencegah jerawat. Iodin dan kromium membantu dalam menangani jangkitan kulit. Sulfur dikenali untuk menjaga permukaan kulit bersih dan licin.

4. Tidur yang lebih baik: Mineral yang ada dalam air tunggal membantu anda berehat dan menenangkan keseluruhan sistem saraf. Mereka juga membantu dalam mengawal hormon tekanan, adeline, yang menggalakkan tidur yang lebih baik dan membolehkan tubuh anda berehat.

5. Penghadaman yang baik: Air tunggal mengaktifkan kelenjar ludah anda. Garam Himalaya juga merangsang asid hidroklorik dan enzim tertentu yang membantu dalam metabolisme protein yang memecah makanan. Ia membantu saluran usus dan hati dalam melaksanakan fungsi pencernaan.

Walaupun Sole Water diketahui hebat untuk kesihatan anda, anda mesti berunding dengan pakar pemakanan atau doktor sebelum membuat keputusan untuk menambahnya kepada rutin harian anda terutama jika anda mengalami penyakit kronik seperti tekanan darah tinggi atau diabetes di mana diet anda boleh memainkan peranan .

Rujukkan: https://food.ndtv.com/food-drinks/5-benefits-of-starting-your-day-with-himalayan-salt-water-sole-water-1728441

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *