Cara Meredakan Kesakitan dengan Terapi Tuam Sejuk atau Tuam Panas?

9 Kelebihan dan Khasiat Garam SERI AISHAH
7 Cara Hilangkan Sakit Tekak dan Batuk Berkesan
9 Kelebihan dan Khasiat Garam SERI AISHAH
7 Cara Hilangkan Sakit Tekak dan Batuk Berkesan
Show all

Cara Meredakan Kesakitan dengan Terapi Tuam Sejuk atau Tuam Panas?

Terapi tuam panas dan sejuk sering disyorkan untuk membantu melegakan kesakitan yang disebabkan oleh kerosakan otot atau sendi.

Terapi asas panas (thermotherapy) melibatkan penggunaan air panas, bantal/pad yang boleh dipanaskan dalam ketuhar gelombang mikro atau mandian dan rendaman panas. Manakala bagi terapi sejuk (cryotherapy), botol air sejuk , bantal/pad sejuk dari dalam peti sejuk, atau Mandian dan rendaman air sejuk bersama ketulan ais boleh digunakan.

Dalam sesetengah kes, alternatif panas dan sejuk ini boleh membantu kerana ia akan meningkatkan aliran darah ke tempat kecederaan.

Terapi Sejuk

Rawatan sejuk mengurangkan aliran darah ke kawasan yang cedera. Ini melambatkan kadar keradangan, mengurangkan risiko pembengkakan dan kerosakan tisu. Ia juga mengebaskan tisu sakit, bertindak sebagai anestetik tempatan, dan melambatkan mesej sakit sampai ke otak.

Ais boleh membantu merawat sendi atau otot yang bengkak dan meradang. Ia adalah paling berkesan dalam tempoh 48 jam dari kecederaan. Tenik RICE iaitu rehat (rest), ais (ice), tekanan (compress) dan mengangkat tinggi (elevation) adalah sebahagian daripada rawatan standard untuk kecederaan sukan.

Terapi Panas

Menggunakan haba ke kawasan yang meradang akan melebarkan saluran darah, menggalakkan pengaliran darah, dan membantu melegakan otot dan mengetatkan otot.

Peredaran yang lebih baik membantu menghapuskan pembentukan sisa asid laktik berlaku selepas beberapa jenis senaman. Haba juga psikologi menenangkan yang boleh meningkatkan sifat analgesiknya.

Terapi haba biasanya lebih berkesan daripada sejuk untuk merawat sakit otot kronik atau sendi sakit disebabkan oleh artritis.

Jenis Kesakitan dan Rawatan

 • Kecederaan bahagian belakang

Jika anda mengalami kecederaan atau sakit di bahagian belakang, mandi panas mungkin kedeagaran seperti penyembuhan utama. Tetapi menurut profesor klinikal pembedahan dan pengarah trauma tulang belakang Pusat Cedars-Sinai Spine, Los Angeles, California, Dr Neel Anand, ia hanya akan meningkatkan keradangan dan membuatkan kesakitan lebih teruk. Malah, doktor mengesyorkan untuk tuam ais ke kawasan yang sakit itu selama 20 minit pada satu masa dalam tempoh 2 hingga 3 hari pertama bagi mengurangkan keradangan dan kesakitan. Ubat-ubatan semulajadi untuk sakit belakang juga mungkin membantu.

 • Senggugut

Menurut profesor klinik obstetrik, ginekologi, dan sains reproduktif di Yale University School of Medicine, Dr Mary Jande Minkin, dengan kekejangan anda tidak mengalami kecederaan. Otot rahim tegang dan hanya perlu berehat serta menggunakan bantal/pad pemanasan. Ini kerana haba boleh menghentikan penghasilan bahan kimia prostagladin seperti hormon yang dihasilkan oleh lapisan rahim selepas ovoluasi. Ini merangsang kontraksi otot uterus yang lancar.

 • Sakit sendi

Pengarah perubatan sukan di St. Charles Orthopaedics di Port Jefferson, New York, Dr Luga Podesta berkata, sebagai peraturan umum, dia mencadangakan pemanasan sendi seperti lutut atau buku lali sebelum senaman, pertandingan atau terapi. Objektif utama pemanasan adalah menyiapkan tendon, ligamen, otot dan sendi untuk kekuatan letupan yang diterapkan pada tisu ini semasa aktiviti berat.

 • Buku lali terseliuh

Rawatan yang terbaik untuk seliuh serta kesakitan sendi, bengkak, atau kecederaan pada otot atau tisu lembut adalah ais dan disertakan dengan teknik RICE. Balut kawasan yang cedera dengan pembalut elastik dan letakkannya di atas bantal, tinggi daripada paras jantung anda. Sapukan ais 30 minit, 20 minit untuk 35 minit pertama hingga 48 jam selepas kecederaan. Gunakan beg ziplock yang dipenuhi dengan kiub ais yang hancur ataupek gel beku. Letakkan juga tuala di bawah ais untuk mengelakkan kerengsaan kulit.

 • Pening kepala

Ais mempunyai kesan kebas yang boleh membantu sakit kepala terutamanya migrain. Letakkan pek ais di tempat yang sakit selama 10 minit dalam tempoh 30 hingga 60 minit. Sejuk di bahagian depan leher boleh juga berfungsi, satu kajian mendapati bahawa meletakkan pek ais di leher (menyasarkan arteri karotid) pada permulaan migrain dengan ketara mengurangkan kesakitan. Walau bagaimanapun, untuk sesetengah orang, haba boleh membantu dengan menenangkan otot kepala dan ketegangan.

 • Artritis

Artritis yang kronik menyebabkan keradangan menyakitkan pada sendi dan umumnya ia bertindak balas dengan baik terhadap kehangatan. Bukan sahaja haba melegakan dan merehatkan otot dan sendi, tetapi ia juga meningkakan peredaran, penghantaran lebih banyak darah dan nutrien ke kewasan tersebut. Gunakan bantal/pad panas yang dibalut dengan tuala dan tuan semala 15 hingga 20  init semasa santai sama ada duduk atau berbaring.

Cara Rawatan

1. Gunakan garam rendaman dan mandian SERI AISHAH

garam bukit seri aishah himalaya natural pink merah putih kristal hitam hunza kasar halus masak masakan mandi bath mandian rendam rendaman kaki spa oem borong aroma lampu bantal scrub kulit kepala rawatan islam minum air muka kusam ruqyah khasiat sihat khasiat kebaikan kala namak spray mineral beriodin iodin non-iodin energy water himalayan salt agent seasoning distributor halagel faiza CED saji Epsom

Garam Bukit Himalaya Seri Aishah

  1. Rendaman kaki dengan ais
   1. Satu genggam garam SERI AISHAH
   2. Masukkan ke dalam baldi
   3. Isi air biasa dan ais (ikut selesa) dalam baldi
   4. Rendam kaki dengan air garam SERI AISHAH selamat 30 minit
  2. Rendaman kaki dengan air suam
   1. Satu genggam garam SERI AISHAH
   2. Masukkan ke dalam baldi
   3. Isi air biasa untuk larutkan garam
   4. Isi air panas
   5. Rendam kaki dengan air garam SERI AISHAH selamat 30 minit

Kelebihan rendaman kaki Garam SERI AISHAH

 • Melegakan sakit sendi dan otot
 • Melegakan sakit kaki
 • Menyegarkan tubuh badan
 • Membantu membuang toksin
 • Membantu menghilangkan bau kaki
 • Membantu  mengurangkan kebas kaki
 • Membantu melancarkan peraliran darah

Garam Mandian Aroma Ros Gaharu

2. Gunakan Terapi Bantal Garam SERI AISHAH

garam bukit seri aishah himalaya natural pink merah putih kristal hitam hunza kasar halus masak masakan mandi mandian rendam rendaman kaki spa oem borong aroma lampu bantal scrub kulit kepala rawatan islam minum air muka kusam ruqyah khasiat sihat khasiat kebaikan kala namak spray mineral beriodin iodin non-iodin energy water himalayan salt agent seasoning distributor halagel faiza CED saji Epsom

Garam Bukit Himalaya Seri Aishah

Anda boleh menggunakan Bantal Garam Himalaya untuk menenangkan dan menyembuhkan badan. Ia boleh digunakan pada suhu bilik, dipanaskan ringan atau disejukkan.

Letakkan di bahagian yang sakit.

 WARM : Microwave/Oven : Letakkan bantal atas pinggan yang berseuaian. Panaskan dalam oven suhu 175°C (5-10minit) atau microwave suhu medium atau 450°C atau ke bawah  (1-2minit)

COLD : Peti ais/freezer: Letakkan bantal dalam beg ziplock dan letakkan di dalam peti sejuk bawah atau peti sejuk beku sehingga ia siap digunakan, atau sampai ia mencapai suhu yang anda inginkan

Simpan di tempat suhu bilik dalam keadaan berplastik atau beg ziplock.

Kelebihan menggunakan Terapi Bantal Garam SERI AISHAH

 1. Membantu menenangkan sakit otot,
 2. Melegakan sakit kepala
 3. Mengurangkan keradangan, ketegangan
 4. Melegakan sakit perut atau di bahagian abdomen yang tidak selesa
 5. Terapi mata dan kulit muka
 6. Mengurangkan bengkak
 7. Melegakan sakit leher, sakit belakang
 8. Sebagai bantal tungku dan bantal tidur
 9. Melegakan kesakitan secara semulajadi
 10. Terapi sejuk membantu mengurangkan bengkak dan sakit yang disebabkan oleh kecederaan
 11. Haba sangat menembusi otot dan sendi untuk rawatan terapi yang menenangkan
 12. Menggalakkan keseluruhan kesihatan dan kesejahteraan

Bantal Garam Bukit 20cm Himalayan Salt Therapy Pillow

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *