Fungsi dan Kesan Kurang Garam dalam Badan

Kurang Garam Punca Pengsan Ketika Bersukan
Kepetingan Exfoliate Kulit dan Punca Kulit Kusam
Kurang Garam Punca Pengsan Ketika Bersukan
Kepetingan Exfoliate Kulit dan Punca Kulit Kusam
Show all

Fungsi dan Kesan Kurang Garam dalam Badan

Sodium (garam) adalah mineral yang penting bagi tubuh karena membantu mengatur tekanan darah dan juga menjaga keseimbangan cairan. Namun, jika jumlah sodium yang masuk ke tubuh terlalu tinggi, dapat meningkatkan risiko hipertensi (tekanan darah tinggi) dan beberapa masalah kesihatan lainnya. Sekiranya kekurang garam juga menyebabkan pelbagai masalah kesihatan lain seperti tekanan darah rendah.

Bagaimana untuk kenal pasti tubuh badan kita kekurangan garam?

Kesan kurang garam dalam badan, dapat menyebabkan beberapa gejala seperti:

 1. Dehidrasi: Sodium membantu mengatur keseimbangan cairan dalam tubuh, jika kurang cairan akan membuat tubuh mudah dehidrasi.
 2. Hipotensi: Sodium membantu mengatur tekanan darah, jika kekurangan natrium akan menyebabkan tekanan darah rendah.
 3. Kelelahan: Kekurangan sodium dapat menyebabkan rasa lelah dan lesu.
 4. Masalah keseimbangan elektrolit: Sodium bekerja sama dengan potassium, magnesium, dan kalsium dalam tubuh untuk mengatur keseimbangan elektrolit. Jika kurang natrium, dapat menyebabkan masalah keseimbangan elektrolit.
 5. Sakit kepala: Kurang natrium dapat menyebabkan pusing atau sakit kepala.
 6. Gangguan fungsi otot: Seseorang yang kekurangan garam akan mengalami komplikasi yang melibatkan gangguan fungsi otot di dalam tubuh.Gejalanya meliputi lemah otot, kejang, ataupun kram. Hal ini disebabkan oleh ketidakseimbangan antara garam yang keluar dan masuk sel sehingga kontraksi otot terganggu.
 7. Meningkatkan Risiko Rintangan Insulin: Satu lagi kesan kekurangan garam ialah peningkatan risiko rintangan insulin. Akibatnya, isyarat yang dikeluarkan oleh insulin untuk mengawal gula darah tidak bertindak balas dengan betul. Ini boleh menyebabkan diabetes mellitus.
 8. Meningkatkan risiko kematian akibat kegagalan jantung: Kekurangan garam bermakna berlaku ketidakseimbangan ion yang berperanan dalam pengecutan otot jantung. Dengan kekurangan garam dalam badan, jantung tidak dapat mengepam darah secara optimum.Keadaan ini boleh memburukkan peredaran darah pada pesakit yang mengalami kegagalan jantung. Sekiranya darah tidak mencukupi memasuki jantung, pesakit mungkin mengalami serangan jantung.

Melalui pengisian di atas kita dapat tahu pelbagai fungsi garam untuk tubuh badan kita. Namun perlu diingat juga bahawa kekurangan natrium amat jarang berlaku pada individu yang mengamalkan pemakanan sihat dan mengambil air yang mencukupi. Namun, sekiranya simptom di atas berlaku secara berterusan, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan diagnosis dan rawatan yang sewajarnya.

Selain itu, jika anda mempunyai tekanan darah tinggi, untuk mengurangi jumlah sodium dalam tubuh, beberapa hal yang dapat dilakukan antara lain :

 1. Menghindari makanan olahan yang tinggi natrium, seperti kornet, sosis, daging asap, dan makanan siap saji.
 2. Membatasi penggunaan garam meja
 3. Membaca label pada produk makanan dan memilih yang memiliki kandungan natrium rendah
 4. Menggunakan rempah-rempah, bumbu alami untuk memberikan rasa pada makanan.
 5. Menghindari makanan yang memiliki kandungan natrium tinggi, seperti makanan kaleng, makanan instant, makanan olahan, makanan cepat saji.
 6. Elakkan makanan yang diproses yang tinggi kandungan natrium, seperti nugget, sosej, dan makanan segera.

Secara umumnya, terdapat beberapa perkara yang boleh dilakukan untuk mengurangkan jumlah garam dalam badan. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai masalah kesihatan tertentu, anda harus berunding dengan doktor anda untuk mendapatkan nasihat yang sesuai dengan keadaan anda.

Pemilihan garam juga penting kerana kita mengambil garam setiap hari. Ada masanya garam menjadi sihat, adakalanya garam menjadi penyakit. Pengambilan garam jenis garam bukit himalaya yang kaya dengan lebih 80 mineral dapat membantu tubuh badan kita memenuhi nutrisi yang diperlukan. Untuk sesorang yang mempunyai penyakit, amat disarankan menggunakan garam bukit berbanding garam lain. Hal ini kerana, selain daripada keaslian garam bukit, ianya mempunya lebih rendah sodium berbanding garam yang lain serta mempunya pelbagai jenis kegunaan selain masakkan, boleh jadikan minuman dehidrasi ketika bersukan, basuh sayru, baja, mandian, rendaman kaki elakkan cramp dan sebagainya.

Garam Bukit Seri Aishah membantu anda mendapatkan khasiat garam secukupnya dan menjimatkan dengan hanya 1 jenis garam, boleh pelbagai guna.

 

 

Sumber:

https://www.klikdokter.com/info-sehat/kesehatan-umum/ini-yang-terjadi-jika-tubuh-kekurangan-garam

https://kids.grid.id/read/473162751/6-tanda-tubuh-kekurangan-garam-dari-hiponatremia-hingga-nyeri-kepala?page=all

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *