Kegunaan Garam Bukit Himalaya Untuk Terapi dan Rawatan Alternatif

Cara Urus Kerja dan Selesaikan dengan Bijak!
Buah tangan dan hadiah Hari Raya
Cara Urus Kerja dan Selesaikan dengan Bijak!
Buah tangan dan hadiah Hari Raya
Show all

Kegunaan Garam Bukit Himalaya Untuk Terapi dan Rawatan Alternatif

Garam merah jambu Himalaya ialah pelbagai jenis garam berwarna merah jambu semulajadi yang dilombong di Pakistan berhampiran Pergunungan Himalaya di Asia Selatan. Garam Himalaya merah jambu dilombong seperti garam batu; Walau bagaimanapun, secara teknikal ia adalah garam laut. Garam adalah nutrien yang mungkin memainkan peranan penting dalam mengekalkan kesihatan manusia.

Walau bagaimanapun, lebihan garam dalam diet kita boleh menyebabkan tekanan darah tinggi, penyakit jantung, dan strok. Garam merah jambu Himalaya digunakan sebagai alternatif kepada garam meja kerana manfaat kesihatannya. Garam Himalaya merah jambu mempunyai kandungan mineral yang unggul berbanding garam meja atau laut. Ia mengandungi natrium klorida yang lebih rendah berbanding garam meja.

Potensi Kegunaan Garam Himalaya Merah Jambu untuk Penyakit Pernafasan:
Garam Himalaya merah jambu adalah jenis garam yang paling tulen kerana ia tidak mengandungi bahan kimia atau toksin. Ia mempunyai kira-kira 84 mineral yang boleh diserap dengan mudah oleh badan kerana saiz molekulnya yang kecil. Garam Himalaya merah jambu digunakan oleh orang Yunani purba untuk membersihkan saluran udara dan meningkatkan pernafasan. Lampu garam Himalaya sedang digunakan untuk membuang habuk, debunga, asap dan bahan cemar lain yang boleh meningkatkan risiko masalah pernafasan.

Penyedut garam Himalaya boleh membantu membersihkan sistem pernafasan dan boleh melegakan gejala asma, demam hay, dan alahan. Garam Himalaya merah jambu mungkin mengurangkan gejala keadaan seperti jangkitan sinus dan asma. 4 Anda mesti berjumpa doktor untuk keadaan sedemikian.

Potensi Penggunaan Garam Himalaya Merah Jambu untuk Tekanan:
Garam Himalaya merah jambu boleh meningkatkan tahap serotonin dalam badan anda. Bahan kimia ini mungkin membantu mengurangkan tekanan, meningkatkan tenaga dan melegakan kemurungan. Garam Himalaya merah jambu boleh membantu memulihkan tenaga dalam badan anda. 4 Terdapat kekurangan bukti untuk faedah ini.

Potensi Penggunaan Garam Himalaya Merah Jambu untuk Tidur Nyenyak:
Oleh kerana kandungan mineralnya yang tinggi, garam merah jambu Himalaya boleh membantu anda mendapatkan tidur yang lena. Diet rendah natrium boleh menyebabkan pola tidur yang tidak teratur dan terganggu. Hormon yang dipanggil kortisol dihasilkan sebagai tindak balas kepada tekanan. Kortisol boleh menghalang pengaliran melatonin yang boleh membantu hormon tidur. Lampu garam Himalaya merah jambu dan penyedut mungkin menggalakkan tidur yang nyenyak dengan mengurangkan tekanan. 4, 5 Sila dapatkan nasihat doktor anda untuk mendapatkan nasihat yang sewajarnya.

Potensi Kegunaan Garam Himalaya Merah Jambu untuk Pencernaan:
Garam Himalaya merah jambu mengandungi sifat deepan (menyelerakan) dan pachan (pencernaan). Ini boleh membantu dalam menyelesaikan masalah pencernaan dan mencegah pengumpulan gas. Garam Himalaya merah jambu juga boleh membantu peristalsis (penguncupan otot yang menggerakkan makanan melalui saluran penghadaman). Ia membantu mengawal metabolisme dan menggalakkan keseimbangan asid-alkali. 5 Faedah ini mungkin memerlukan kajian lanjut untuk diwujudkan.

Potensi Kegunaan Garam Himalaya Merah Jambu untuk Kulit:
Garam Himalaya merah jambu mengandungi sifat menyahtoksik dan boleh membantu membuang toksin dari kulit, dan dengan itu mungkin mempunyai beberapa kesan untuk kulit yang bersih dan lembut. Ia boleh mengekalkan kulit terhidrat yang menjadikannya kelihatan muda dan segar. Salah satu punca jerawat adalah ketidakseimbangan pH kulit. Garam Himalaya merah jambu boleh mengimbangi tahap pH kulit dan membantu kulit bebas jerawat. Garam Himalaya merah jambu juga boleh digunakan untuk merawat keadaan kulit seperti ekzema.6 Walau bagaimanapun, anda mesti berunding dengan doktor Ayurveda atau pakar dermatologi anda sebelum menggunakan sebarang herba untuk kulit anda.

Potensi Penggunaan Garam Himalaya Merah Jambu untuk Menurunkan Berat Badan:
Garam merah jambu Himalaya boleh membantu dalam penurunan berat badan tanpa menghasilkan sebarang kesan sampingan yang besar. Mendetoks dengan air garam Himalaya (sole water) adalah cara popular yang boleh membantu dalam penurunan berat badan. Tapak garam mengandungi pati garam Tapak ini boleh disediakan dengan meninggalkan segenggam butiran garam merah jambu di dalam jag berisi air semalaman dan biarkan ia larut.

Pengambilan garam yang berlebihan menyebabkan pengekalan air di dalam sel-sel badan kita. Tidak seperti garam meja, kristal garam Himalaya mengeluarkan air tambahan dari sel. Garam himalaya merah jambu juga boleh memperkayakan badan dengan mineral dan nutrien.

Potensi Penggunaan Garam Himalaya Merah Jambu untuk Kekejangan Otot:
Kekejangan otot biasanya berlaku kerana kekurangan magnesium. Garam Himalaya merah jambu mengandungi jumlah magnesium yang mencukupi dan dengan itu ia mungkin berkesan dalam pengurusan kekejangan otot.8 Faedah ini tidak disokong dengan bukti saintifik yang mencukupi oleh itu nasihat daripada doktor yang berkelayakan adalah disyorkan.

Potensi Kegunaan Garam Himalaya Merah Jambu untuk Jantung:
Garam Himalaya merah jambu mungkin membantu meningkatkan peredaran darah dalam badan. Ia mungkin mempunyai beberapa kesan ke atas mengawal tahap tekanan darah dan mengurangkan risiko serangan jantung.

Walaupun kajian menunjukkan kebaikan garam himalyan merah jambu terhadap pelbagai keadaan penyakit, kajian ini tidak mencukupi dan terdapat keperluan untuk kajian lanjut untuk menentukan tahap sebenar manfaat garam himalyan merah jambu terhadap kesihatan manusia.

Soalan Lazim:
1) Bolehkah Garam Himalaya Merah Jambu Digunakan untuk Sakit Perut?

Garam Himalaya merah jambu adalah salah satu kaedah semula jadi untuk melegakan sakit perut. Ia juga boleh digunakan untuk merawat jangkitan perut dan membantu dalam deworming. 8 Anda mesti mengikut nasihat doktor anda tentang kesan dan bentuk pengambilan garam himalyan merah jambu untuk sakit perut dan jangan sekali-kali mengubati sendiri.

2) Apakah Perbezaan Antara Garam Meja dan Garam Himalaya?

Garam meja mempunyai kandungan natrium yang lebih tinggi daripada garam Himalaya. Garam merah jambu Himalaya mengandungi kesan mineral seperti zink, magnesium, kalsium, kalium, dan besi. Mineral ini tiada dalam garam meja.

3) Mengapakah Garam Himalaya Berwarna Merah Jambu?

Tiada bahan tambahan dalam garam Himalaya. Ia berwarna merah jambu kerana kehadiran pelbagai kekotoran mineral seperti magnesium, kalium, kalsium, dan besi. Garam meja mengandungi bahan tambahan seperti agen anti-caking dan diproses untuk menyingkirkan kekotoran, manakala garam Himalaya tidak diproses.

 

Rujukan: https://pharmeasy.in/blog/ayurveda-uses-benefits-precautions-of-pink-himalayan-salt/#:~:text=Pink%20Himalayan%20salt%20may%20enhance,restore%20energy%20in%20your%20body.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *