6 Khasiat Kesihatan Garam Bukit untuk Masakan

Kepentingan sijil HALAL garam bukit
Kurang Garam Punca Pengsan Ketika Bersukan
Kepentingan sijil HALAL garam bukit
Kurang Garam Punca Pengsan Ketika Bersukan
Show all

6 Khasiat Kesihatan Garam Bukit untuk Masakan

Garam seringkali dianggap sebagai punca pelbagai penyakit. Sebaliknya, khasiat garam untuk kesihatan tubuh badan sangatlah bagus apabila kita tidak ambil secara garam secara berlebihan. Manfaat garam mulai dari memelihara fungsi organ tubuh badan hingga mencegah hipotensi.

Rasa lazat dan enak pada makanan tidak terlepas dari penggunaan garam didalamnya. Ada makanan walaupun tanpa letak garam contohnya buah, ianya sudah ada garam secara semulajadi. Namun bagaimanapun, jika kita tersalah pilih garam dan mengambil secara berlebihan ia boleh membawa mudarat kepada kesihatan tubuh badan kita dan menyebabkan datangnya penyakit seperti darah tinggi, stroke. Jika ambil mengikut jumlah yang disarankan, pelbagai manfaat garam yang ada boleh dapati,

Berapa jumlah garam diperlukan sehari?

Jumlah garam dalam 1 hari perlu disesuaikan dengan usia. Semakin muda usia Anda, semakin sedikit asupan garam yang dibutuhkan tubuh. Berikut ini adalah jumlah konsumsi garam yang direkomendasikan berdasarkan kriteria usia:

  • Bayi usia di bawah 1 tahun: kurang dari 1 gram sehari
  • Anak usia 1–3 tahun: tidak lebih dari 2 gram per hari atau setara dengan 0,8 gram natrium
  • Anak usia 4–6 tahun: tidak lebih dari 3 gram per hari atau setara dengan 1,2 gram natrium
  • Anak usia 7–10 tahun: tidak lebih dari 5 gram per hari atau setara dengan 2 gram natrium
  • Anak usia 11 tahun ke atas dan orang dewasa: tidak lebih dari 6 gram per hari atau setara dengan 1 sendok teh
  • Penderita gangguan jantung: tidak lebih dari 1.5 gram per hari

Pemilihan Garam dalam Masakan

  • Garam Meja (Table salt)

Garam ini biasanya boleh didapati dengan harga rendah dan murah atau dijual dalam bungkus timbang ikat getah. Garam meja ini mempunyai tahap kemasinan yang tinggi dan tinggi sodium sodium chloride (>98%) berbanding garam lain. Ia juga telah mengalami proses pemutihan dan campuran bahan kimia contohnya anti-caking bagi tahan lama dan tidak berketul kerana lembap.

  • Garam Laut

Garam Laut mempunyai khasiatnya tersendiri. Ada yang alami proses pemutihan dan ada yang tidak, bergantung pada sumbernya dan bagaimana ia diproses, biasanya mengandungi pelbagai mineral seperti potasium, besi dan zink. Semakin gelap garam laut, semakin tinggi kepekatan kotoran dan nutrien surih. Namun, kerana pencemaran laut, garam laut juga dapat menampung sejumlah besar logam berat seperti timbal (atomic number 82).

Garam laut juga mengandungi mikroplastik – sisa mikroskopik sisa plastik. Implikasi kesihatan mikroplastik dalam makanan masih belum jelas, tetapi sebilangan penyelidik percaya bahawa risiko kesihatan rendah pada tahap semasa. Mineral dan kekotoran yang terdapat dalam garam laut juga boleh mempengaruhi rasanya – tetapi ini sangat berbeza antara jenama.

  • Garam Bukit Himalaya

Garam Himalaya di lombong di Pakistan. Ia berasal dari Lombong Garam

Khewra, lombong garam kedua terbesar di dunia. Garam Himalaya sering mengandungi sejumlah kecil oksida besi (karat), yang memberikan warna merah jambu.

 

Ia juga mempunyai lebih 80 mineral semulajadi antaranya iodin, kalsium, besi, kalium dan magnesium, menjadikannya sedikit lebih rendah natrium (sodium chloride) daripada garam meja biasa. Ramai orang lebih suka rasa garam Himalaya daripada jenis lain kerana ia membuatkan masakan lebih enak tanpa anda letak MSG.

 

Khasiat Garam Seri Aishah untuk masakkan

garam bukit seri aishah himalaya natural pink merah putih kristal hitam hunza kasar halus masak masakan mandi mandian rendam rendaman kaki spa oem borong aroma lampu bantal scrub kulit kepala rawatan islam minum air muka kusam ruqyah khasiat sihat khasiat kebaikan kala namak spray mineral beriodin iodin non-iodin energy water himalayan salt agent seasoning distributor halagel faiza CED saji Epsom

Garam Bukit Himalaya Seri Aishah beriodin

Garam Bukit Seri Aishah mengandungi pelbagai mineral yang memainkan peranan penting dalam menjaga organ tubuh badan kita agar berfungsi dengan baik. Antara manfaat garam bukit seri aishah:

1. Menjaga pengeluaran hormon tiroid

Kekurangan iodin menyebabkan gangguan pengeluaran hormon tiroid yang mencukupi dan ia menyebabkan sembelit, keletihan, susah fokus. Pengambilan garam beriodin Seri Aishah membantu elak menghidapi hypotiroid.

2.Mencegah tekanan darah rendah

Pengambilan garam dalam jumlah yang cukup dapat mencegah tekanan darah rendah atau hipotensi. Kondisi ini dapat menimbulkan gejala berupa sakit kepala, mual, pandangan kabur, hingga pengsan. Namun, selalu ingat untuk tidak berlebihan dalam mengkonsumsi garam setiap harinya.

3.Mengekalkan keseimbangan cecair dalam badan

Garam mengandung natrium yang berfungsi untuk menahan cairan dalam sel-sel tubuh. Dengan mencukupi konsumsi garam setiap harinya, Anda pun akan terhindar dari kekurangan cairan tubuh atau dehidrasi.

4.Meredakan gejala cystic fibrosis

Paras garam dan air dalam badan penghidap cystic fibrosis akan hilang dengan lebih cepat melalui peluh. Oleh itu, mereka memerlukan lebih banyak air dan pengambilan garam untuk mengelakkan dehidrasi.

5.Mengekalkan keseimbangan fungsi organ tubuh

Kandungan sodium pada garam berperan dalam menjaga fungsi saraf dan otot tubuh. Hal inilah yang menjadi alasan mengapa garam berperan penting dalam mencegah gangguan pada saraf dan otot antaranya bagi mengelak kekejangan, sakit urat.

6.Mencegah gangguan perkembangan otak

Kekurangan iodin dalam garam selama masa kehamilan bisa mengakibatkan gangguan perkembangan otak pada janin. Selain itu, kekurangan pengambilan garam pada bayi dan anak juga bisa membuat mereka memiliki IQ yang lebih rendah. Bagaimana pun, untuk bayi, boleh didapati melalui susu badan dan makanan semulajadi yang mengandungi iodin seperti telur, sayur.

Kesimpulannya, manfaat garam di atas hanya akan diperolehi apabila diambil secara tidak berlebihan. Konsumsi garam berlebihan mengganggu keseimbangan cairan tubuh, serta meningkatkan tekanan darah dan risiko penyakit jantung. Maka pilihlah Garam Sihat Seri Aishah untuk garam harian anda dan ambil pada kadar keperluan.  

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *