Fakta tentang garam yang anda perlu tahu

Cara Membuat Mayonis Sendiri
Kenapa garam ditambah iodin? Apa itu iodin
Cara Membuat Mayonis Sendiri
Kenapa garam ditambah iodin? Apa itu iodin
Show all

Fakta tentang garam yang anda perlu tahu

Perkataan garam berasal daripada perkataan Latin “sal,” yang bermaksud garam. Ia pernah menjadi komoditi yang berharga, dan ia telah digunakan sebagai mata wang untuk berdagang. Perkataan Inggeris “gaji” berasal daripada perkataan salt.

Garam telah lama digunakan untuk perasa dan untuk mengawet makanan. Ia juga telah digunakan dalam penyamakan, pencelupan dan pelunturan, dan pengeluaran tembikar, sabun, dan klorin. Hari ini, ia digunakan secara meluas dalam industri kimia.

Ia biasanya terdapat di meja atau di dapur sebagai garam meja yang mengalir bebas, garam batu, garam laut atau garam halal. Kadar garam yang tinggi, atau natrium, tersembunyi dalam makanan harian, daripada makanan segera kepada ayam beku.

Apakah garam?
Garam adalah nama biasa untuk natrium klorida (atau NaCl). Ia terdiri daripada 40% natrium dan 60% klorida. Dalam erti kata lain, 2.5 g garam mengandungi 1 g natrium dan 1.5 g klorida.

Mengapa kita memerlukan garam?

Kedua-dua natrium dan klorida adalah penting untuk banyak fungsi badan. Mereka membantu mengawal tekanan darah, mengawal keseimbangan cecair, mengekalkan keadaan yang sesuai untuk fungsi otot dan saraf dan membolehkan penyerapan dan pengangkutan nutrien merentasi membran sel. Klorida juga digunakan untuk menghasilkan asid perut (asid hidroklorik, HCl), yang membantu kita mencerna makanan.

Kedua-dua natrium dan klorida dibebaskan dari badan kita melalui air kencing dan apabila kita berpeluh. Ini bermakna peluh berat, seperti semasa bersenam, boleh meningkatkan sedikit keperluan garam kita. Walau bagaimanapun, kerana kebanyakan orang mengambil melebihi paras yang diperlukan, biasanya tidak perlu untuk meningkatkan pengambilan garam semasa keadaan ini.

Apabila garam terlalu sedikit

Tahap natrium yang rendah boleh berlaku jika terdapat terlalu banyak cecair dalam badan, contohnya, kerana pengekalan cecair. Diuretik diberikan dalam kes ini, untuk mengurangkan pengekalan cecair.

Penyebab lain natrium rendah dalam badan termasuk:

  1. Penyakit Addison
  2. Penyumbatan dalam usus kecil
  3. Cirit-birit dan muntah
  4. Tiroid yang tidak aktif
  5. Kegagalan jantung
  6. Minum air terlalu banyak
  7. Melecur

Jika paras natrium jatuh dalam darah, ini menjejaskan aktiviti otak. Orang itu mungkin berasa lesu dan lesu. Mereka mungkin mengalami kekejangan otot, diikuti dengan sawan, kehilangan kesedaran, koma, dan kematian. Jika paras natrium jatuh dengan cepat, ini mungkin berlaku dengan cepat.

Pada orang yang lebih tua, gejala boleh menjadi teruk.

Satu kajian mendapati bahawa apabila tikus kekurangan natrium, mereka menjauhkan diri daripada aktiviti yang biasanya mereka sukai. Oleh itu, para penyelidik mencadangkan bahawa natrium boleh bertindak sebagai antidepresan.

Apabila terlalu banyak garam

Pengambilan natrium yang berlebihan telah dikaitkan dengan masalah kesihatan, seperti osteoporosis, penyakit buah pinggang, dan hipertensi, atau tekanan darah tinggi, yang boleh menyebabkan penyakit kardiovaskular dan strok.

Persatuan Jantung Amerika (AHA) menerangkan Sumber Dipercayai bahawa apabila terdapat terlalu banyak natrium dalam darah, ia “menarik lebih banyak air ke dalam aliran darah.” Apabila jumlah darah meningkat, jantung perlu bekerja lebih keras untuk mengepamnya ke seluruh badan. Lama kelamaan, ini boleh meregangkan dinding saluran darah, menjadikannya lebih terdedah kepada kerosakan.

Tekanan darah tinggi juga menyumbang kepada pembentukan plak dalam arteri, yang membawa kepada risiko strok dan penyakit jantung yang lebih besar, antara masalah lain.

AHA menggesa orang ramai untuk mengambil lebih banyak kalium pada masa yang sama dengan mengurangkan pengambilan natrium mereka. Kalium dipercayai dapat mengurangkan kesan negatif natrium.

Natrium juga telah ditunjukkan Sumber Dipercayai untuk merangsang sistem imun secara berlebihan, mencadangkan hubungan dengan penyakit autoimun seperti lupus, sklerosis berbilang, alahan dan keadaan lain.

Penyelidik telah mendapati bahawa kanak-kanak yang mengambil makanan masin lebih cenderung untuk mengambil minuman manis dengannya. Gabungan boleh meningkatkan risiko obesiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *